Dűlőkeresztelő

Dűlőkeresztelő a Zugligetben 1847 – 2017

Lassan 170 éve, hogy a Hegyvidék csodálatos közterületeinek, kirándulóhelyeinek neve van, amitől még otthonosabb itt élni. A Zugliget, Disznófő, Tündér-szikla, Virányos, Hunyad-orom, stb. nevek a XIX. században a nyelvújítás idején születtek. A század elején Budán jórészt németek laktak, és a helynevek is német nevek voltak. A Kurucles pédául Krutzenwinkel, a Hárshegy Lindenberg volt. A reformkorban, 1844-ben Döbrentei Gábor, királyi tanácsos (az Erzsébet híd budai hídfőjénél lévő Döbrentei tér névadója) tett javaslatot a budai helynevek magyarítására, amelyet a városi tanács 1847-ben elfogadott. Nagy elődeink a névadást annak rendje és módja szerint megünnepelték, június 19-én Döbrentei és barátai „dűlőkeresztelőt” tartottak a Tündér-hegyen (akkor még természetesen „Am Himmel”), amelynek keretében Buda város jegyzője formálisan kihirdette az új, immár magyar helyneveket, amelyet hajnalig tartó mulatság követett a Vadászmajor fogadóban. A résztvevők ott helyben elhatározták, hogy a dűlőkeresztelőt minden évben megünneplik. Jött azonban a negyvennyolcas forradalom és a történelem nagy eseményei elsöpörték a kezdeményezést.

Az egykori Vadászmajor helyén ma a Zugligeti Általános Iskola áll.

2015. májusában Orosz Krisztina (volt zugligetes szülő) kezdeményezésére a tanárok és a szülők 168 év után élesztették újra a dűlőkeresztelő mulatságot.
(A jól sikerült eseményről az iskola honlapján az Archívumban olvashattok.)

2017 kerek évforduló lesz (iskolánk 125 éves). amit szeretnénk ismét méltó módon megünnepelni!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2017. február 11-én (szombaton) egy közös helytörténeti sétára a téli erdőben, majd egy pohár forró teára az iskolában, illetve egy borkóstolóval egybekötött háromfogásos lakomára és egy éjszakába nyúló dínom-dánomra. („táncmulatság”)

A menüt idén is Orosz Krisztina állította össze, és a következő fogások lesznek terítéken:

Tapenade-dal töltött gombafejek pirítóson

Vichyssoise – Hideg burgonya-és pórékrémleves

Kacsa confit balzsamos olívaolajban sült zöldségekkel

Gyümölcsös tartelette

Borkóstoló (Basilicus Borászat)

Csokoládé/bonbon kóstoló (Cocó7)

A vacsorán való részvétel feltétele min. 5.000 Ft/ fő alapítványi támogatás befizetése
a Zugligeti Iskola Alapítvány javára. (a befizetésről alapítványi igazolást állítunk ki)

Sajnos a rendelkezésre álló szűkös hely miatt a vacsorán kb. 40-45 főt tudunk vendégül látni, ezért „vacsorára jogosító részvételi jegyek” csak korlátozott számban kaphatók. Tekintettel a korlátozott létszámra, a vacsorán történő részvételt, az alapítványi támogatás készpénzben történő befizetése mellett tudjuk elfogadni.
A jegyeket a befizetések érkezési sorrendjében adjuk ki.

Természetesen – akinek módjában áll – minden ezen felül lévő támogatást, felajánlást szívesen fogadunk.

Ha valaki nem tud részt venni a teljes programon, de szívesen támogatná az Alapítványt, az „támogatójegy” megváltásával ezt megteheti. Támogatójegy természetesen a vacsorajegy mellé is vásárolható, ez a helytörténeti sétára és egy forró tea elfogyasztására jogosít.

Támogatójegy váltása átutalással is lehetséges. Ezt az igényt bátran jelezzétek a lent megadott e-mail-en, vagy elérhetőségeken. Természetesen az átutalásról is alapítványi igazolást állítunk ki.

Aki szeretne részt venni a programon, a vacsora összegét és/vagy a támogatásra szánt összeget, vagy átutalási igényét zárt borítékban adja le a Titkárságon a gyermek neve és osztálya és igényelt jegy megjelölésével „Dűlőkeresztelő 2017” jeligére, Kelemen Marika vagy Csepreghy Gabriella ügyintéző kollégáknál
legkésőbb 2017. január 31-ig
.

Zugligeti Iskola Alapítvány számlaszáma: 11712004-20126474

Az alapítvány adószáma:  19703725-1-43

Az igényelt jegyeket zárt borítékban Zólomy Olga adja le a gyermek osztályfőnökének a befizetést követően.

A Dűlőkeresztelő mulatság nekünk, szülőknek szól. Úgy gondoljuk, jó lehetőség arra, hogy ne csak a szülői értekezleteken és iskolai ünnepségeken lássuk egymást, hanem kicsit kötetlenebb keretek között is megismerkedhessünk egymással.

Sok szeretettel várunk benneteket 2017. február 11-én!

Program A

(támogató részvétel)

15:00 – Helytörténeti séta

16:00 Vendégváró forró tea

Program B

(teljes rendezvényen való részvétel)

15:00 Helytörténeti séta

16:00 Vendégváró forralt bor vagy tea

17:30 Borkóstoló

18:00 Vacsora

19:00.Táncmulatság

 

Ha a rendezvénnyel kapcsolatban bármilyen kérdésetek felmerül,
írjatok bátran a dulokeresztelo@gmail.com címre,
illetve kövessetek minket Facebook-on (Zugligeti Dűlőkeresztelő).

(Elérhetőségek: Zólomy Olga +36 20 492 1821)

A Szervezők

 

You may also like...